Søk

Meny

Du er her:

Kolonial.no

Offentlig pangstart for matbutikk på nett

Kolonial.no kjører alle dagligvarene ferdig pakket i poser til et lager hos Bærum kommunale storkjøkken. De kommunale sjåførene leverer maten til brukerne. Brukerne betaler direkte til Kolonial.no.
- Bærum kommunes innovative anskaffelse var en viktig oppstartshjelp for oss. Nå snakker vi med flere nye kommuner som ønsker å følge etter, sier økonomisjef Vegard Vik i Kolonial.no.
31.08.2016

Det er mindre enn to år siden matbutikken Kolonial.no vant kontrakten med Bærum kommune på «Smart mat». Med et klikk ble de «nærbutikken» for alle brukere med vedtak på handling av dagligvarer i Bærum kommune.

Da de vant kontrakten i desember 2014, var Kolonial.no en liten bedrift som hadde blitt grunnlagt av 10 gründere 18 måneder tidligere. Kontrakten ga dem et skikkelig løft. Knappe to år senere er Kolonial.no en solid vekstbedrift med over 200 ansatte og en forventet årsomsetning på 500 millioner kroner, hvorav størstedelen er til vanlige privatkunder. Nylig kjøpte Rema 1000 10 % av aksjene.

Raus med ros til Bærum

Vegard Vik er raus med rosen til innkjøperne i Bærum kommune. «Et skoleeksempel på en vel gjennomført offentlig anskaffelse» sier han.

Før 2014 hjalp hjemmehjelpene brukerne med å skrive handlelister, dro fysisk ut i nærmeste kolonialbutikk og handlet, og brakte varene hjem til brukerne. Men kommunen ville at de ansatte skulle få mer tid med brukerne og ikke bruke tiden i dagligvarebutikkene.

- I stedet for å forklare oss hvordan løsningen måtte se ut, skisserte kommunen behovet sitt og utfordret oss til å komme med løsningen. Underveis hadde de åpne samtaler for å forsikre seg om at vi virkelig forsto behovet. Kjempeproffe. Og så turte de å stole på en gjeng gründere med kort «track record», sier Vegard Vik.

Nettbrett og nettbutikk

Nå gjør den enkelte brukeren innkjøpene sine på nettbrett hjemme, gjerne i samarbeid med hjemmehjelp.

Kolonial.no kjører alle dagligvarene ferdig pakket i poser til et lager hos Bærum kommunale storkjøkken. De kommunale sjåførene leverer maten til brukerne. Brukerne betaler direkte til Kolonial.no.

- Avtalen med Bærum kommune gjorde at vi raskt fikk et stort volum som ga oss bedre innkjøpsbetingelser og dermed lavere priser i nettbutikken. I tillegg ga den oss troverdighet som en seriøs leverandør. Det er vanskelig å si hvor vi hadde vært uten den avtalen, men den var definitivt en viktig milepæl for oss, sier Vik.

Forsiktige kommuner

Multiconsults datterselskap Analyse & Strategi har på vegne av Nasjonalt program for leverandørutvikling analysert Bærum kommunes løsning. Konklusjonen deres er at Bærum kommune sparer minst 670.000 kroner året. Rapporten viser videre at om 15 % av alle brukere i Norge får samme type tjeneste, kan norske kommuner spare opp mot 90 millioner kroner året.

- Vi har god dialog med flere kommuner om å rulle ut tilsvarende løsninger. Men det virker som norske kommuner er forsiktige med å gjøre ting annerledes, selv om de ser at løsningene er smarte, sier Vegard Vik.

POSTADRESSE
NHO
Postboks 5250 Majorstuen
0303 Oslo

BESØKSADRESSE
Essendrops gate 3
Majorstuen
Se kart