Søk

Meny

Du er her:

NORAD

Hard kamp om Syria-app

Utenriksminister Brende besøkte syriske skolebarn i Beirut, nå vil Norge gi syriske barn på flukt muligheter til skolegang via en mobilapp
79 leverandører fra 31 land vil lage læringsapp for syriske flyktningebarn. Norad har satt europeisk rekord i prosjektforslag.
20.04.2016

Gjennom Norad utlyste Norge i januar en internasjonal innovasjonskonkurranse for å utvikle en spillbasert mobilapplikasjon for syriske flyktningebarn. Målet med appen er at syriske barn skal lære å lese, uavhengig av hvor de befinner seg.

- Vi ønsker å nå de syriske barna som står uten skoletilbud med et utradisjonelt alternativ til leseboka, sa utenriksminister Børge Brende da han lanserte konkurransen i januar i år.

Smarttelefoner
Etter snart fem år med krig, har nærmere tre millioner barn og unge fra Syria mistet muligheten til å gå på skole. Men mange har tilgang til mobiltelefon.

Håpet var å få noen av de beste spillmiljøene i verden til å bli med på å utvikle nye typer spill som både gir mestring og læring. Det har slått til.

Leverandørutviklingsprogrammet har sammen med DIFI bistått NORAD med å gjennomføre en tidlig dialog og veiledet dem mot den etterfølgende før-kommersielle anskaffelsen.

Dialogkonferanser ble gjennomført både i Oslo og Washington i oktober i fjor og fikk enorm interesse. For å nå ut til mulige bidragsytere innen fagdisipliner som spillteknologi, arabisk språk, utdanning i krise, pedagogikk og psykologi brukte Norad utradisjonell kommunikasjon med egen hjemmeside og mye bruk av sosiale medier.

Imponerende antall
-Vi er imponert over antall innsendte forslag til konkurransen og ser frem til å gå gjennom alle forslagene, sier seniorrådgiver Liv Marte Nordhaug i NORAD.

At vi har fått inn så mange forslag viser strategien med før-kommersiell metode var riktig, sier Nordhaug.

Norad får også ros fra Johan Englund i Difi. - Å velge sosiale medier for å nå ut til utradisjonelle miljø har vært en god strategi, sier han.

15 millioner
Frist for å levere bidrag til konkurransen gikk ut 1. april. Det er satt av 15 millioner kroner totalt til utviklingen av én eller flere applikasjoner, i tillegg til midler til forskning på effekten spillene har på læring og psykososialt velvære.

NTNUs Alf Inge Wang er Norges første professor innen spillbasert læring, og var sentral i teamet som utviklet det verdenskjente quiz-spillet Kahoot for noen år siden. Nå er han både teknisk koordinator og leder av juryen for den internasjonale innovasjonskonkurransen for «EduApp4Syria».  

Én eller to av de beste spillene skal velges ut for internasjonal lansering i slutten året. Testing på syriske brukere vil være en viktig del av konkurransen. Slik kan Norge gjøre at flyktningebarn får leseopplæring via nye, spillbaserte mobilapper.

POSTADRESSE
NHO
Postboks 5250 Majorstuen
0303 Oslo

BESØKSADRESSE
Essendrops gate 3
Majorstuen
Se kart