Søk

Meny

Du er her:

Fosnes kommune

Fyret nominert til klimapris

Fyret i Fosnes kommune
Flerbrukshuset Fyret i Fosnes kommune er en av fem nominerte til å vinne KS og miljøstiftelsen ZEROs årlige klimakonkurranse. Energiløsninger i Fyret er utviklet med bruk av en offentlig forsknings- og utviklingskontrakt (OFU) og er et lysende eksempel på en innovativ anskaffelse.
21.11.2016

- Dette viser at det går an, selv om vi er på ei lita øy, forteller rådmann Rønnaug Aaring begeistret. Dette er som å vinne for oss, når vi ser hvem vi er nominert sammen med er det jo helt fantastisk. De andre er store kommuner og en fylkeskommune med store organisasjoner i ryggen, påpeker hun. 

Sterk konkurranse 

23.november konkurrer de med Hordaland, Oslo, Stavanger og Tønsberg om å vinne klimapris. I alt 18 kommuner eller fylkeskommuner hadde meldt seg på i konkurransen. 

- Det var usedvanlig sterk konkurranse om topplassene i år. Flere fortjener hederlig omtale, uttaler juryen, som består av tidligere statsråd Kristin Halvorsen, nå direktør for Cicero, KS’ styreleder Gunn Marit Helgesen, tidligere statsråd Odd Einar Dørum og ZEROs leder Marius Holm. 

Nettopp ferdig 

Flerbrukshuset Fyret stod ferdig denne høsten etter flere års spennende bygge- og utviklingsperiode. Kommunen med sine 700 innbyggere skulle bygge ny svømmehall og fikk i stedet et nyskapende flerbrukshus. – Dette hadde vi aldri fått til uten hjelp fra Leverandørutviklingsprogrammet og en OFU-kontrakt, understreker rådmannen. 

Flerbrukshuset Fyret kombinerer mange innovative løsninger som gir veldig effektiv og fleksibel energibruk i oppvarming av svømmebasseng og nedkjøling av kunstisbanen. 

Folk er veldig begeistra og huset er i bruk hele tida, forteller rådmannen som berømmer motet til politikerne i Fosnes.
– Dette hadde jo aldri vært gjort før, men vi får det til når politikerne tørr og vi støtter oss på god kompetanse og gode ordninger. Flere andre kommuner har allerede vært på besøk for å se det nye flerbrukshuset og nå regner rådmannen med enda større interesse. 

- Å bli nominert, er som å vinne for oss, sier rådmann Rønnaug Aaring i Fosnes kommune. 

Dette inspirerer 

Prosjektleder Hilde Sætertrø i Leverandørutviklingsprogrammet har bistått i prosessen – Det er nesten som vi er nominert til pris vi også. Fosnes kommune har lagt for dagen en vilje til nytenking som er imponerende. De har vært åpne for ny kompetanse og nye løsninger. De har spilt på lag med fagmiljøene på en forbilledlig måte og resultatet har blitt deretter. Dette er et meget godt eksempel på at små kommuner kan - all ære, sier Sætertrø. 

De tre beste prosjektene blir premiert, og vinnerne vil bli offentliggjort under middagen på Zerokonferansen i Oslo 23. november kl.18:30. 

I godt selskap 

De fem toppnominerte lokale klimatiltakene:

Fosnes kommune: Flerbrukshuset Fyret med innovative energiløsninger
Hordaland fylkeskommune: Miljøkrav i ferjeanbud med elferjer som gir 90 prosent utslippskutt
Oslo kommune: Fossilfrie byggeplasser som kutter utslipp gjennom miljøkrav i anbud
Stavanger kommune: Prosjekt for mer klimavennlige jobbreiser, «HjemJobbHjem»  
Tønsberg kommune: Biogassanlegget «Den magiske fabrikken».

Leverandørutviklingsprogrammet i hovedstadsregionen har bistått prosjektet fossilfrie byggeplasser i Oslo kommune.

 

POSTADRESSE
NHO
Postboks 5250 Majorstuen
0303 Oslo

BESØKSADRESSE
Essendrops gate 3
Majorstuen
Se kart